Ο   ΟΥΡΙΟΣ   ΙΠΠΟΣ  

 

 Kων/νου  Ε. Στρωματιά, σχεδιαστή συστημάτων, εφευρέτη - ερευνητή

 

Μία τολμηρή πρόταση για την ανάπτυξη ενός υπερσυστήματος που με την ενοποίηση οπλικών συστημάτων – επικοινωνιών – αισθητήρων επιτήρησης – επικοινωνιών - συστημάτων ασφαλείας – κέντρων ελέγχου και την προσθήκη μιας πλειάδας σύγχρονων Ελληνικών εφευρέσεων, θα μπορούσε να κάνει τη χώρα ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. 

 

 

 

Κάπου στο εγγύς μέλλον … Η γενική πολιτικοστρατιωτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια εκτιμάται εξαιρετικά κρίσιμη. Η αυτονόμηση του Κοσσυφοπεδίου δημιούργησε ανταρτικά σερβικά σώματα που δρουν ανεξάρτητα και στα Σκόπια.  Κοσοβάροι ένοπλοι εθνικιστές απειλούν τον Ελλαδικό χώρο, την Αλβανία και τη Βουλγαρία.

 Οι εξαιρετικά ευαίσθητοι παθητικοί, αόρατοι, αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος των Ελληνικών συνόρων έχουν εντοπίσει πολλαπλές ομάδες κινούμενων ατόμων που φέρουν βαρέα μέταλλα (πιθανώς οπλισμό) και κινούνται από εξαιρετικά δύσβατες περιοχές προς το εσωτερικό της χώρας.

  Από στρατιωτικά φυλάκια στην περιοχή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαίδα, αναφέρεται ανίχνευση από ειδικές συσκευές εντοπισμού εκρηκτικών υλών (εικόνα 5) που ανιχνεύουν όλα τα ήδη εκρηκτικών υλών από απόσταση μεγαλύτερη των 1000 μέτρων, ύπαρξη εκρηκτικών που η κατεύθυνσή τους είναι μεταβλητή στο χώρο, ένδειξη του ότι πλησιάζουν ομάδες ατάκτων ή καταδρομέων που τα φέρουν μαζί τους, με προφανή σκοπό τη δημιουργία καταστροφών στο εργοστάσιο.  Ίδιες αναφορές λαμβάνονται από τα φυλάκια της Πάρνηθας και του Υμηττού  όπου υπάρχουν οι αναμεταδότες πολλών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.  Το κινητό φυλάκιο στο υδάτινο φράγμα ‘Θησαυρού’ Βορείως Δράμας,  αναφέρει παρόμοιο περιστατικό.

Ταυτόχρονα από συγκεκριμένα προκεχωρημένα φυλάκια και άλλα φυλάκια της μεθορίου ανιχνεύονται με ειδικές συσκευές εντοπισμού μετάλλων που ανιχνεύουν μικρές ποσότητες μετάλλων (εικόνα 7) σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 1000 μέτρων, προσεγγίσεις μικρών μεταλλικών αντικειμένων, πιθανότατα ναρκών που φέρονται από ατάκτους καταδρομείς.

Στο ειδικό κέντρο επιχειρήσεων έχει σημάνει συναγερμός και ξυπνούν μνήμες των Ιμίων.. Ομάδα επιθετικών ελικοπτέρων που έχει σταλεί για έλεγχο  στην περιοχή του υδατοφράκτη  στην περιοχή ‘Θησαυρού’ Δράμας χάθηκε από τα ραντάρ. Κάθε ασύρματη ή ενσύρματη  επικοινωνία με την ευρύτερη περιοχή Δράμας – Σερρών έχει διακοπεί… Μετά από αρκετή ώρα μέσω δορυφορικού τηλεφώνου πληροφορούνται ότι δεν λειτουργεί καμία ηλεκτρική συσκευή στις παραπάνω περιοχές και τα δύο ελικόπτερα θεάθηκαν από ιδιώτες να πέφτουν φλεγόμενα ΝΑ Φαλακρού όρους.  Tα πρώτα συμπτώματα πλήγματος από βόμβα ΕΜΠ (electromagnetic pulse) είναι ορατά. Η περιοχή έχει νεκρώσει από πλευράς ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και ο πληθυσμός συμπεριφέρεται αμήχανα. Ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να αντιδράσει μη έχοντας τα μέσα να ενημερώσει μαζικά τον πληγέντα πληθυσμό.

Την επομένη το πρωί αναφέρονται ισχυρές συγκεντρώσεις στρατευμάτων στα έναντι του Αιγαίου παράλια. Ασυνήθιστη κίνηση παρουσιάζουν όλοι οι έναντι λιμένες. Μαζικές παραβιάσεις του Αιγαίου στις οποίες μετέχουν ασυνήθιστα πολλά αεροσκάφη αναγνωρίσεως.  Στην ανατολική Θράκη παρόμοιες κινήσεις έχουν κινητοποιήσει τις επίγειες δυνάμεις που από το πρωί είναι επί ποδός πολέμου. Η γενική εκτίμηση είναι ότι προετοιμάζεται εισβολή…

Δίδεται εντολή να στρωθούν χιλιάδες ναρκοπέδια σε όλο το μήκος των συνόρων και των νησιών.  Εκατοντάδες χιλιάδες, παλαιάς κατασκευής, αντιαρματικές νάρκες αποκτούν με τη προσθήκη μικρών ηλεκτρονικών μηχανισμών (εικόνα 19) λίγο πριν θαφτούν στο έδαφος ‘ηλεκτρονικά μάτια’.  Τίποτα πλέον δεν μπορεί να προσεγγίσει αυτά τα ναρκοπέδια.  Σε άλλους χώρους νέου τύπου πλαστικές νάρκες (εικόνα 10) που φέρουν πολύπλοκους ηλεκτρονικούς αισθητήρες  συναρμολογούνται και τοποθετούνται στο έδαφος.  Ειδικά ανακατασκευασμένες (εικόνα 11) αντιαρματικές νάρκες που φέρουν κοίλο γέμισμα τοποθετούνται σε κρίσιμα περάσματα.  Ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα παθητικής επιτήρησης (εικόνα 8) τοποθετούνται στο έδαφος στα όρια των ναρκοπεδίων. Τα συστήματα αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους και εκμεταλλευόμενα τα κυψελοειδή επικοινωνιακά συστήματα(κινητή τηλεφωνία και κινητοί κόμβοι επικοινωνίας στρατιωτικών προδιαγραφών) ‘αναφέρουν’ σε κινητά η σταθερά κέντρα διοικήσεως και ελέγχου κάθε τι που προσεγγίζει τα ναρκοπέδια, αναγνωρίζοντας την υφή του από την προκαθορισμένη ‘ηλεκτρονική’ υπογραφή του.

Ισχυρά συστήματα αυτοπροστασίας (εικόνα 1 και 2) που λειτουργούν με αυτενεργά ενεργειακά πεδία, προστατεύουν σαν ενεργειακοί θόλοι, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οπλικά συστήματα από το εχθρικό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα εκπομπής από όπου και αν αυτό προέρχεται.  Τα εχθρικά αυτοκατευθυνόμενα βλήματα εδάφους – αέρος ή αέρος - αέρος δεν μπορούν να εντοπίσουν  τους στόχους τους γιατί η ακτινοβολία τους δεν διαπερνά το ενεργητικό πεδίο  των θόλων. 

Σε ειδικά σημεία συγκεκριμένων λόφων και βουνών (εικόνα 28) τοποθετούνται ειδικοί μη επανδρωμένοι, φορείς

 που φέρουν στο εσωτερικό τους ειδική συσκευή παραγωγής ηλεκτρομαγνητικών παλμών μεγάλης ισχύος (εικόνα 25)

 

, ικανή να παράγει ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς μεγάλης ισχύος και ηλεκτρικών φορτίων αιχμής δεκάδων εκατομμυρίων Αμπέρ (Ampere) υψηλής συχνότητας στο φάσμα των μικροκυμάτων με κυματισμούς της τάξης των δεκάδων χιλιάδων μικροδευτερολέπτων, με δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρομαγνητικού κυματισμού εντάσεως έως 100.000 Volt/m, που σε χρόνο 20 περίπου δισεκατομμυριοστών του δευτερολέπτου μπορεί να αχρηστεύσει ηλεκτρικά δίκτυα, τρισδιάστατους ανιχνευτές – σαρωτές (Radar), ηλεκτρονικά όργανα και κυκλώματα που χρησιμοποιούν ημιαγωγούς γερμανίου, πυριτίου και άλλων γνωστών προσμίξεων, υπολογιστικά συστήματα για επικοινωνίες, συστήματα πλοήγησης, στοχοποίησης, αναγνώρισης, επιτήρησης επανδρωμένων και μη αεροσκαφών και γενικά ότι λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, προκαλώντας τήξη στο χαλκό των καλωδιώσεων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών δικτύων και συσκευών, καταστρέφοντας τα ηλεκτρονικά κυκλώματα λόγω  της απορρόφησης ενέργειας που εκλύεται από την έκρηξη.

 

 Οι σύγχρονες αυτές ‘ευφυείς ηλεκτρονικές επίγειες νάρκες κατά ιπτάμενων μέσων’ έχουν ακτίνα δράσης μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων δημιουργώντας στην πράξη αδιαπέραστο πολλαπλό τείχος στον Ελληνικό εναέριο χώρο.

    Παράλληλα αντίστοιχοι ειδικοί μη επανδρωμένοι, φορείς

, που απορρίπτονται από αεροσκάφη ή ελικόπτερα (εικόνα 25) από τον αέρα με αλεξίπτωτο και φέρουν στο εσωτερικό τους ίδια συσκευή παραγωγής ηλεκτρομαγνητικών παλμών μεγάλης ισχύος

 

, προετοιμάζονται για να πλήξουν στόχους στην καρδιά του εχθρού. Το όπλο αυτό μπορεί να αχρηστεύσει σε διάμετρο κύκλου μεγαλύτερη των 60 χιλιομέτρων από το σημείο στο οποίο θα εκραγεί, εκτός από τα παραπάνω αναφερθέντα, την υπάρχουσα ηλεκτρική και τηλεπικοινωνιακή υποδομή και δίκτυα υπολογιστών, οπλικά συστήματα, ηλεκτρικά κυκλώματα αυτοκινήτων, πλωτών και υποβρύχιων μέσων, κέντρα διοικήσεως και ελέγχου, ηλεκτρικά σκεύη πάσης μορφής και γενικά ότι λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα.

Το πεδίο που παράγεται μπορεί να γίνει αρκετά ισχυρό, ώστε να δημιουργήσει αιφνίδιες διαφορές τάσης χιλιάδων Volt σε καλώδια ή στις διαδρομές που είναι τυπωμένες στις ηλεκτρονικές πλακέτες, με αποτέλεσμα την πρόκληση μη επιδιορθώσιμων φθορών σε  πληθώρα ηλεκτρονικών συσκευών και γενικά να καταστρέψει την ηλεκτρονική υποδομή του εχθρού. 

Ο υψηλής συχνότητας παλμός στο φάσμα των μικροκυμάτων που παράγει το σύστημα είναι όμοιος με κεραυνό. Σε συνδυασμό με το φαινόμενο της "ετεροχρονισμένης συνέπειας του ηλεκτρομαγνητικού παλμού", που αφορά την καθυστερημένη κατά 15 λεπτά μετά την πυροδότηση του συστήματος δημιουργίας ηλεκτρομαγνητικών παλμών μεγάλης ισχύος  (χρόνος που απαιτείται για να ατονήσουν τα μαγνητικά πεδία) μεταφορά των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που έχουν δημιουργηθεί μέσω της ηλεκτρικής και τηλεπικοινωνιακής υποδομής σε τυχόν υπάρχον δίκτυο στην περίπτωση προσβολής πόλεων ή εκτεταμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων καθιστά το όπλο πολύ εύστοχο για τον απλό λόγο ότι αυτό δεν χρειάζεται να κατευθυνθεί απ' ευθείας στο στόχο, αλλά αρκεί να πλήξει στόχους όπως κέντρα επικοινωνιών, σταθμούς διοικήσεως, εργοστάσια διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για να παραλύσουν ολόκληρα συστήματα πόλεων και εγκαταστάσεων διακόπτοντας τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος,  τις τηλεφωνικές συνδέσεις και καταστρέφοντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα δίκτυά τους.  Σαν αποτέλεσμα του ισχυρού αυτού ηλεκτρομαγνητικού παλμού θα αυξηθεί απότομα η φωτεινότητα των τηλεοράσεων και των οθονών των ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα αναφλεγούν λόγω υπερφόρτωσης όλα τα ηλεκτρικά και τηλεφωνικά καλώδια, οι ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε ανθρώπινα χέρια και τα κινητά  τηλέφωνα θα υπερθερμανθούν προκαλώντας ακόμα και εγκαύματα οι μπαταρίες συσκευών θα υπερφορτιστούν με τελικό αποτέλεσμα την απενεργοποίηση όλων των μηχανών και τον παροπλισμό οχημάτων, αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων, αεροσκαφών, πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων, αντιαεροπορικών συστημάτων, πυραύλων αέρος και θαλάσσης κλπ. Υπόψη ότι δεν

προκαλούνται επιπτώσεις σε ανθρώπους.  Είναι γνωστό άλλωστε ότι από πυρηνικές εκρήξεις βομβών υδρογόνου δημιουργούνται ακτίνες ‘γ’ οι οποίες αντιδρούν με το οξυγόνο και υδρογόνο της ατμόσφαιρας, απελευθερώνοντας  "παλιρροϊκό κύμα" ηλεκτρονίων που διασκορπίζονται σε απόσταση χιλιάδων μιλίων.  Η παραγωγή ηλεκτρομαγνητικού παλμού από το σύστημα παραγωγής ηλεκτρομαγνητικών παλμών μεγάλης ισχύος είναι στιγμιαία, απαιτούσα μικρό κόστος ανάπτυξης, μικρά ποσά ενέργειας και κοινά υλικά που είναι εύκολο να εξευρεθούν.

Στον αντίποδα ειδικές συσκευές και μέθοδοι έχουν θεσπισθεί και υλοποιηθεί για να    θωρακισθεί ο Ελλαδικός χώρος απέναντι στον ηλεκτρομαγνητικό παλμό που τυχόν θα δημιουργήσουν μη φίλιες δυνάμεις. Με την εφαρμογή τους η ασφάλεια τόσο των ηλεκτρονικών συσκευών όσο και η προσβολή των συστημάτων πληροφορικής και ιδιαίτερα αυτών που θεωρούνται επιχειρησιακά ‘’κρίσιμα’’ για τις ένοπλες δυνάμεις (Συστήματα Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών, ή αντίστοιχα πολυαισθητηριακά συστήματα πραγματικού χρόνου με δυνατότητες στοχοποίησης και ελέγχου πάσης φύσεως πυρών) και κάθε άλλο κρίσιμο οπλικό ή άλλο σύστημα που διαθέτει ηλεκτρονική τεχνολογία, έχει θωρακισθεί ικανοποιητικά.    

 Στο μεταξύ στις νησιωτικές  περιοχές πρώτης γραμμής ειδικά συμβατικά επίγεια, φορητά συστήματα (εικόνα 15) που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μάτια, ενεργοποιούνται αυτόματα, εντοπίζουν και καταστρέφουν πολύ χαμηλά ιπτάμενα ελικόπτερα, αεροσκάφη, χόβερκραφτ και λοιπά μέσα, καθώς και προσεγγίζοντες από αέρα και ξηρά αλεξιπτωτιστές, έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές που εκτιμάται ότι θα γίνει ρίψη αλεξιπτωτιστών και θα αναληφθεί δράση καταδρομέων του εχθρού που θα μεταφερθούν με ελικόπτερα. Η κάλυψη των περιοχών μετόπισθεν και των  περιοχών όπου έχουν αναπτυχθεί οι μονάδες ανεφοδιασμού και τροφοδοσίας καλύπτεται από αέρα –ξηρά και θάλασσα σε ικανοποιητικό βαθμό. 

Παράλληλα εκατοντάδες αμφίβια συστήματα ταχείας στρώσεως (εικόνα 16) και πόντισης ναρκών στη θάλασσα (εικόνα 17) έχουν τοποθετηθεί σε ακτές, ξηρά και την επιφάνεια της θάλασσας. Το  πρόβλημα άμεσης ανάπτυξης ναρκών σε ακτές λόγω ύπαρξης τουρισμού έχει πλέον επιλυθεί. Κάθε τέτοια έξυπνη ηλεκτρονική νάρκη (εικόνα 14) απαγορεύει διέλευση οιουδήποτε μέσου  σε χώρο μήκους 140 , πλάτους 20 και ύψους 50 μέτρων.

Εδόθη εντολή για ανάπτυξη μη επανδρωμένων, αυτοκατευθυνόμενων και μη επί στόχου, πολυμορφικών φορέων στη θάλασσα (εικόνα 22), που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών ή σύστημα δημιουργίας ηλεκτρομαγνητικών παλμών μεγάλης ισχύος τα οποία χρησιμοποιώντας προηγμένη μικροηλεκτρονική τεχνολογία ανιχνεύουν, και ταυτοποιούν προκαθορισμένους στόχους κινούμενα από μόνα τους ή με απόμακρη πλοήγηση προς αυτούς, ενεργοποιώντας αυτόματα το εκρηκτικό ή σύστημα δημιουργίας ηλεκτρομαγνητικών παλμών μεγάλης ισχύος όταν υπάρξουν κατάλληλες προκαθορισμένες συνθήκες.  Ειδικά σκάφη μεταφοράς (εικόνα 26)  τα μεταφέρουν σε χώρους δημιουργίας ευφυών ηλεκτρονικών ναρκοπεδίων στη θάλασσα και κάτω από αυτή.   Ανάλογα  συστήματα μεταφοράς και υποστήριξής τους (εικόνα 27)  μεταφέρουν κάποια από τα αυτοκινούμενα στις εισόδους των εχθρικών λιμανιών σχηματίζοντας έξυπνα ηλεκτρονικά αυτοκινούμενα ναρκοπέδια (εικόνα 29)  πολλών χιλιομέτρων και φράζοντας την είσοδό τους αποτελεσματικά.   Σε κάποιο εχθρικό λιμάνι  (εικόνα 30) διαπιστώνεται ότι κάποιο μεταλλικό ανθυποβρυχιακό δίχτυ φράζει την κίνηση των φορέων μεταφοράς προς την είσοδό του (σχήμα44). Οι φορείς αναδύονται και κινούνται προς το δίχτυ. Ειδικό σύστημα πλαστικού στρώματος αναπτύσσεται (σχήμα 45) και τα μη επανδρωμένα σκάφη υπερπηδούν το δίχτυ. Κάποιο εχθρικό σκάφος (εικόνα 31) κινείται για εντοπισμό των φορέων. Με τις κάμερες που διαθέτει κάποιος φορέας  εντοπίζει (σχήμα 47) το εχθρικό σκάφος επιφανείας. Ο φορέας βυθίζεται (σχήμα 48) κάτω από το νερό και κινείται προς το πλοίο με τη χρήση παθητικών υδροφώνων (σχήμα 49). Έρχεται σε επαφή με το πλοίο και ενεργοποιεί (σχήμα 50) τα 300 κιλά εκρηκτικής ύλης που μεταφέρει.  Το πλοίο βυθίζεται.

Σε όλο τον θαλάσσιο χώρο, έχουν μεταφερθεί και δρουν διάσπαρτοι μη επανδρωμένοι, αόρατοι, κυνηγοί υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας. Αυτοί οι ειδικοί αυτοκατευθυνόμενοι επί στόχου φορείς(εικόνα 24) για χρήση στη   θάλασσα ή κάτω από αυτή, μεταφέρουν δύο

τορπίλες, με δυνατότητες υποβρύχιας πλεύσης, καλούμενοι ‘αυτόματα μεταφοράς τορπιλών’ ή ‘τορπίλη εν ύπνω’ ή ‘κοιμώμενη τορπίλη’, διαθέτοντες συστήματα αυτόματης αλλά και απόμακρα κατευθυνόμενης πρόωσης και πλοήγησης,  μεγάλη ικανότητα κατάδυσης και ανάδυσης στο ύδωρ, ισχυρά επικοινωνιακά συστήματα, μεγάλη αυτονομία κίνησης και γενικά μεγάλη ικανότητα επιβίωσης επί και κάτω από τη θάλασσα. Οι τορπίλες ενεργοποιούνται ηλεκτρονικά με ειδική εντολή από το κεντρικό υπολογιστικό σύστημα του φορέα και μπορούν να προσβάλουν με ευκολία πλοία επιφανείας αλλά και υποβρύχια.

Οι φορείς που φέρουν όπλο ισχυρού ηλεκτρομαγνητικού παλμού μπορούν να αναδυθούν στην επιφάνεια της θάλασσας και καθένας από αυτούς να δρα ανεξάρτητα καλύπτοντας ακτίνα 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας μη επιτρέποντας αβλαβή διέλευση σε κανένα εχθρικό πλωτό, υποβρύχιο ή εναέριο μέσο.

 

 

Παρόλα τα μέτρα σε κάποιο νησί ο εχθρός διέσπασε τα ηλεκτρονικά ναρκοπέδια και αποβιβάζεται στην ακτή με την υποστήριξη ελαφρών τεθωρακισμένων. Οι αμυνόμενοι ευρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων καλά κρυμμένοι και προστατευμένοι στα χαρακώματά τους (εικόνα 18). Με την εντολή εκσφενδονίζουν ταυτόχρονα με το χέρι   τους, από το όρυγμα μάχης τους, κυλιόμενες ηλεκτρονικές νάρκες οι οποίες κυλίονται προς την επιθυμητή περιοχή ναρκοθέτησης με την επενέργεια της βαρύτητας. Το πρόβλημα της εξουδετέρωσης των ήδη διαστρωμένων ναρκών λόγω πολύωρων βομβαρδισμών του εχθρού έχει επιλυθεί. Οι αμυνόμενοι εκμεταλλεύονται άριστα το ελάχιστο διάστημα των περίπου 3 λεπτών παύσης των εχθρικών πυρών για εκδήλωση της εχθρικής επιθέσεως ή αποβάσεως και δημιουργούν ένα αδιαπέραστο από ανθρώπους και οχήματα ηλεκτρονικό, αυτόματα ενεργοποιούμενο, φονικότατο, ναρκοπέδιο.

Μεγάλος αριθμός έξυπνων αυτοκινούμενων πυραύλων που ανιχνεύουν εκπομπές μεγάλων σταθμών ασυρμάτων και ΡΑΝΤΑΡ, κατευθύνεται στο νησί. Οι πύραυλοι αυτοί χρησιμοποιώντας έξυπνα αισθητήρια είναι ικανοί να πλήττουν από μεγάλη απόσταση σταθμούς διοικήσεως και κέντρα επικοινωνιών. Αν πληγούν αυτά τα κέντρα και οι σταθμοί ΡΑΝΤΑΡ το νησί θα μείνει ακυβέρνητο.  Όμως και για τούτο υπάρχει πρόβλεψη. Ειδικά δολώματα – κεραίες που έχουν αναπτυχθεί ολόγυρα σε όλο το νησί  έλκουν τους πυραύλους αυτούς με αποτέλεσμα να καταστρέψουν μόνο  ασήμαντου κόστους κεραίες, χωρίς να φθάσουν ποτέ στους πραγματικούς στόχους και να τους καταστρέψουν. Πολλά πανάκριβα σύγχρονα οπλικά συστήματα έχουν σπαταληθεί χωρίς καν ο εχθρός να γνωρίζει ότι δεν έπληξαν το στόχο τους αλλά απλές κεραίες.

 

    Δεν γνωρίζω αν το παραπάνω σενάριο είναι δύσκολο να επαληθευτεί, αν όμως λειτουργήσουν τέτοιες καταστάσεις και απειλές για τον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν οι λύσεις που προαναφέρθηκαν. Και αν το σενάριο φαίνεται απραγματοποίητο και φανταστικό, όλα τα υπόλοιπα που εκτέθηκαν και αφορούσαν στην αντιμετώπιση των απειλών σε αέρα, ξηρά θάλασσα και κάτω από αυτή, μόνο φανταστικά δεν είναι.

Ονομάζομαι Κων.Στρωματιάς και θα αναφερθώ σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα  που σήμερα υπάρχει σαν σχεδίαση αλλά είναι δυνατόν να υλοποιηθεί στην Ελλάδα και το οποίο υποστηρίζεται από από 15 συνολικά οπλικά συστήματα που αποτελούν εφευρέσεις που έγιναν στην Ελλάδα, από εμένα και είναι νόμιμα κατοχυρωμένες στο αρμόδιο όργανο τεχνολογικής και βιομηχανικής πιστοποίησης της χώρας, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).  Κάποια από αυτά τα οπλικά συστήματα – εφευρέσεις έχουν μείνει στη φάση του σχεδιασμού, για άλλα έχει γίνει έρευνα και έχουν αναπτυχθεί εργαστηριακά πρωτότυπα και για κάποια άλλα έχουν αναπτυχθεί πλήρη λειτουργικά βιομηχανικά προϊόντα. Μία πρώτη, φευγαλέα, αναφορά για τις πιστοποιημένες τεχνολογίες που εν τάχη θα αναφερθούν παρακάτω, έγινε από τον ιδρυτή και πρόεδρο του Πυθαγόρειου Ολυμπιακού πανεπιστημίου, κο Αθανάσιο Ζερμπίλη, στην γνωστή και μεγάλης ακροαματικότητας τηλεοπτική εκπομπή ‘‘Οι πύλες του ανεξήγητου’ με αντικείμενο συζήτησης την ‘ομάδα Ε’, και μόνο για να αντικρουσθεί η επιμονή κάποιων στο ότι η Ελλάδα δεν παράγει γνώση και τεχνολογία

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός σήμερα  το ότι το διαρκώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον, η εξέλιξη των πολεμικών τεχνικών και επιστήμης καθώς και οι απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου της μάχης, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Παράλληλα, εκ του γεγονότος και μόνο ότι οι νάρκες είναι και θα παραμείνουν ένα φθηνό, εύχρηστο, εύκολα κατασκευάσιμο και σημαντικό όπλο ειδικά όσον αφορά τον ψυχολογικό παράγοντα και την επίδρασή τους επί του ηθικού του αντιπάλου, εκτιμάται ότι η χρησιμοποίησή τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα επίτευξης των ανωτέρω και μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις  Ένοπλες Δυνάμεις. 

 

Σήμερα η τεχνολογία επιτρέπει την πλήρη ηλεκτρονική χρήση των πάσης φύσεως ναρκών οι οποίες διαθέτουν πλέον δυνατότητες αναγνώρισης των φιλίων τμημάτων αλλά και επικοινωνίας με συνέπεια ο τακτικός ή στρατηγικός διοικητής να τις ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί  αυτόματα από μεγάλη απόσταση απόσταση, μέσα από το γραφείο του. 

 

Με την ανάπτυξη κατάλληλου μικροηλεκτρονικού συστήματος ενεργοποίησης ναρκών, () κατά την προσέγγιση του στόχου (άρματος μάχης, ελικοπτέρου το οποίο θα προσεγγίσει για αποβίβαση προσωπικού, λέμβου ή σκάφους που θα πραγματοποιεί απόβαση κλπ) οι νέες ηλεκτρονικές νάρκες ή οι υφιστάμενες νάρκες παλαιάς τεχνολογίας  που υπάρχουν στις ΕΕΔ θα ανιχνεύεται η διέλευση του στόχου και θα ενεργοποιείται η νάρκη σε κατάλληλη απόσταση από αυτόν.

Το αυτόνομο από πλευράς ενέργειας σύστημα, είναι δυνατόν να προσαρμοσθεί στις υπάρχουσες περίπου 1.500.000 νάρκες. Η ιδέα υπερκαλύπτει την ‘προδιαγραφή’ του  στρατού των ΗΠΑ για χρήση ‘έξυπνων’ ναρκοπεδίων (Intelligent Minefield (ΙΜF) ), σε συνδυασμό με συστοιχίες αισθητήρων (sensor arrays)  αυτόνομων ή ενταγμένων μέσα στο ηλεκτρονικό κύκλωμα των ναρκών. Πλέον όμως των παντοειδούς φύσεως ναρκών που λειτουργούν ηλεκτρονικά ή θα αναβαθμισθούν ώστε να λειτουργούν ηλεκτρονικά και να αποκτήσουν δυνατότητα ανάδρομης επικοινωνίας με απόμακρα συστήματα και κέντρα διοίκησης και ελέγχου, μετατρεπόμενες με τον τρόπο αυτό σε σύγχρονους αισθητήρες μάχης  υπάρχει σήμερα και ένα σύνολο αισθητήρων μάχης και μη μάχης που είτε διαθέτει εκ κατασκευής τη δυνατότητα ανάδρομης επικοινωνίας είτε μπορεί με την προσθήκη κατάλληλου εξωτερικού μικροηλεκτρονικού συστήματος να την αποκτήσει.

Οι αναφερόμενοι με τη φράση ‘αισθητήρες’ είναι ουσιαστικά αυτόνομα μικροηλεκτρονικά συστήματα που λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο, υπάρχουν σχεδιασμένα και είναι γνωστή σε μας η τεχνολογία ανάπτυξής τους. Η ανάπτυξή τους είναι δυνατή στην Ελλάδα και εκτιμάμε ότι αποτελεί οικονομική και προσιτή λύση. Άπαντα τα περιγραφόμενα συστήματα στην παρούσα πρόταση έχουν κατοχυρωθεί σε αντίστοιχες ευρεσιτεχνίες, που σχεδιάσθηκαν και αναπτύχθηκαν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, από Έλληνα εφευρέτη. Για όλους αυτούς τους παγκόσμια νέους αισθητήρες μάχης και μη μάχης που αναφέρονται αναλυτικότερα στη συνέχεια, κατέχουμε το αποκλειστικό, παγκόσμια, δικαίωμα εκμετάλλευσης με βάση τα σχετικά διπλώματα  ευρεσιτεχνίας που μας έχουν αποδοθεί από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Εν κατακλείδι οι νέες αυτές απαιτήσεις  του σύγχρονου πεδίου μάχης και οι νέες αυτές  λειτουργικές και επιχειρησιακές ανάγκες των στις Ελληνικών  Ένοπλων Δυνάμεων είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν αποτελεσματικά και με την πρέπουσα ταχύτητα εφόσον βέβαια υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση προς τούτο. 

Το Ενιαίο Υπερπλέγμα Ηλεκτρονικών Αισθητήρων (ΕΝΥΗΑ) μπορεί να αποτελέσει ένα υπερσύστημα (εικόνα 1)  με το οποίο θα είναι δυνατός ο έλεγχος και η σε πραγματικό χρόνο διαχείριση, από ένα ή περισσότερα σύγχρονα ηλεκτρονικά κέντρα επιχειρήσεων κάτω από σύγχρονο γραφικό περιβάλλον αναπαράστασης, όλων των ηλεκτρονικών

αισθητήρων που ήδη διατίθενται (στρατιωτικής φύσεως, διαχείρισης πολιτών, έρευνας διάσωσης, προστασίας πολιτών ή άλλης φύσεως) από την Ελλάδα, με την προσθήκη μίας πλειάδας προηγμένων τεχνολογικά αισθητήρων και συστημάτων που λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο, τα πνευματικά δικαιώματα  και την τεχνογνωσία ανάπτυξης των οποίων ο εφευρέτης τους κατέχει σε παγκόσμια αποκλειστικότητα και είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν  για :

 

     1.  Επιτήρηση (ΣΕ) πάσης φύσεως , όπως : στρατιωτική η ιδιωτική χρήση, έλεγχος συνόρων, διακίνησης λαθρομεταναστών, δασών, υδατοφραγμάτων, κρισίμων εγκαταστάσεων, στρατοπέδων, αποθηκών κλπ,  σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, με εκμετάλλευση κυψελοειδών συστημάτων επικοινωνιών (πχ κινητή τηλεφωνία με χρήση ιδιαίτερων συσκευών που θα εξασφαλίζουν το απόρρητο και μη διαβλητό της μετάδοσης),  δορυφορική επικοινωνία και δυνατότητα ρίψης των αισθητήρων από αεροσκάφος, ή παθητικής λειτουργίας κάτω από το έδαφος.

 

Εικόνα  1  Οι αισθητήρες μάχης του ΕΝΥΗΑ,  που αποτελούν όλοι ευρεσιτεχνίες

                    του Έλληνα  εφευρέτη

 

 

2. Απαγόρευση προσέγγισης εδαφικών (ΗΣΚ) , θαλάσσιων (ΑΝ) ή εναέριων περιοχών (ΝΙΜ) με εφαρμογή πλήρως ηλεκτρονικών ναρκοπεδίων (ΗΝ) που διαθέτουν ηλεκτρονικά ελεγχόμενες νάρκες πλήρους επικοινωνιακής ανάδρασης και πλήρους πλάτους εκμετάλλευσης. Διατίθενται ηλεκτρονικοί μηχανισμοί ταυτοποίησης ηλεκτρονικά επίγειων στόχων πάσης φύσεως με την μέθοδο της ηλεκτρονικής υπογραφής, και ενεργοποίησης της νάρκης σε δεδομένη απόσταση του στόχου από αυτή που προσαρμόζονται στις οπές παγιδεύσεως των ναρκών αυτών όσο και τεχνικές και μέθοδοι μετατροπής του σώματος της νάρκης παλαιάς τεχνολογίας σε σύγχρονη νάρκη που φέρει κοίλο εκρηκτικό γέμισμα.

  3. Ανίχνευση και εντοπισμό εκρηκτικών υλών (ΕΕΥ) σταθερά εγκατεστημένων ή μεταφερόμενων από κομάντος δολιοφθορείς ή τρομοκράτες, από αποστάσεις που σήμερα κυμαίνονται από 1000  έως  8.000 μέτρα.

    

 4.  Εξουδετέρωση τρομοκρατών (Δ) που θα διέλθουν υποχρεωτικά μέσα από τους αισθητήρες αυτούς,  χωρίς καμία παράπλευρη απώλεια πολιτών και μέσων ακόμη και εάν πυροδοτηθούν τα εκρηκτικά που φέρουν οι ‘καμικάζι’ τρομοκράτες,  με δυνατότητα άμεσης παροχής πληροφοριών σε ηλεκτρονικά σύγχρονα κέντρα διοικήσεως σε όλο τον κόσμο.

 

   5Απόκρυψη και παραπλάνηση στόχων οιουδήποτε μεγέθους, από όπλα που χρησιμοποιούν σάρωση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (RADAR , κατευθυνόμενα βλήματα κλπ) με τη δημιουργία συνεχώς παλλόμενης ενεργητικής ενεργειακής ασπίδας προστασίας (τεχνολογία STEALTH με τη δημιουργία ενεργειακών πεδίων και όχι ανακλώμενων επιφανειών ή χρήση ειδικών χρωστικών ουσιών).

  

  6. Ανίχνευση και εντοπισμό πάσης φύσεως μεταλλικών ναρκών (ΣΕΝ) ή οιονδήποτε αντικειμένων από απόσταση 1000 μέτρων, και σε βάθη 8 μέτρα μέσα στο έδαφος ή 50 μέτρα μέσα στο ύδωρ , σταθερά εγκατεστημένων ή μεταφερόμενων.

 

Εικόνα  2  Οι έξι βασικές συνιστώσες του ΕΝΥΗΑ

 

 

  7.  Πλήρη προστασία των υπολογιστικών συστημάτων έναντι απειλής που θα προέρχεται τόσο από εξωτερικό εισβολέα όσο και από ενδεχόμενο εσωτερικό χρήστη δικτύου ή συστήματος με τη μη παροχή δυνατότητας εισόδου σε οιοδήποτε σύστημα με οιοδήποτε γνωστό μέσο πλην τεχνολογίας υποκλοπής ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από απόσταση (TEMPEST).  Χρήση συστήματος υλοποίησης πολυεπίπεδης ασφάλειας με τη χρήση του οποίου σε ένα υπολογιστή είναι δυνατή η ανεξάρτητη λειτουργία έως και 4 συστημάτων διαφορετικής διαβάθμισης ασφαλείας. Με τον τρόπο αυτό κάποιος με τον ίδιο ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να έχει πρόσβαση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ , να έχει χώρο για τα

προσωπικά αρχεία του αλλά και χώρους για άλλα δύο διαβαθμισμένα συστήματα που μπορεί να αφορούν την εργασία του ή απόρρητη επικοινωνία με άλλους.  Σήμερα στο δημόσιο τομέα η λειτουργία αυτών των 4 προαναφερθέντων διαδικασιών απαιτεί 4 διαφορετικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η προμήθεια των οποίων βέβαια βαρύνει αποκλειστικά τον έλληνα φορολογούμενο.

 

Το ‘ΕΝΥΗΑ’ χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και υποστηριζόμενο από ισχυρότατες υπολογιστικές μηχανές και πολύπλοκο λογισμικό υπολογιστών θα μπορούσε να επιλύσει με άριστο τρόπο το πρόβλημα της εξασφάλισης της επικοινωνίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των πολύπλοκων αισθητήρων και ηλεκτρονικών μέσων των διάφορων φορέων, υπουργείων, οργανισμών, τμημάτων,  αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών αλλά και παντός φύσεως στρατιωτικών υπηρεσιών, μονάδων και μέσων που διαθέτουν ποικιλία ηλεκτρονικών αισθητήρων(RADAR, NAVAL RADAR SYSTEMS, UAVs, AWACS κλπ).   Βασική προυπόθεση και έργο που πρέπει εξ’ αρχής να γίνει, είναι το υπό ανάπτυξη υπερσύστημα να έχει αφενός την ικανότητα επικοινωνίας μεταξύ των νέων προτεινόμενων αισθητήρων μάχης και μη μάχης και αφετέρου να μπορεί να διασυνδέσει τους υπάρχοντες ήδη αισθητήρες μάχης και μη μάχης που έχουν ικανότητα επικοινωνιακής ανάδρασης.

 

Ένα τέτοιο υπερσύστημα θα πρέπει να υποστηρίζει σύγχρονες απαιτήσεις, όπως :

- Να είναι ένα πρωτότυπο υπερσύστημα ικανό να ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί με ανάδρομη επικοινωνία τους υπάρχοντες και προτεινόμενους (εικόνα 4) αισθητήρες μάχης και μη μάχης που διαθέτουν ανάδρομη επικοινωνία από προκαθορισμένη απόσταση κατά την βούληση του χρήστη.

 -  Να έχει τη δυνατότητα αναπαράστασης της κατάστασης των αισθητήρων (καθενός χωριστά ή ομάδας αισθητήρων) αλλά και του είδους των διερχόμενων στόχων, σε πραγματικό χρόνο και σε σύγχρονο γραφικό περιβάλλον αναπαράστασης σε σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα που θα είναι είτε σε σταθερά απόμακρα κέντρα διοίκησης και ελέγχου  είτε σε κινητά αντίστοιχα , είτε απλά σε φορητό υπολογιστή σε οποιοδήποτε όχημα. 

-   Να δίδεται η δυνατότητα ευέλικτου σχεδιασμού του έτσι ώστε αφενός να είναι δυνατή η ρύθμισή του μετά από συνεχείς δοκιμές στα πεδία των ασκήσεων, και αφετέρου η δυνατότητα τόσο συνεχούς συντήρησής του και εξέλιξής του στο χρόνο με παράλληλη απόκτηση τεχνογνωσίας για περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη του σε βάθος χρόνου.

 -  Να μη  απαιτείται συνεχή συντήρηση για να λειτουργήσει.

 - Το σύστημα να διαθέτει τουλάχιστον τρεις κατηγορίες ηλεκτρονικών αισθητήρων μάχης.

 - Η ευαισθησία και επικοινωνιακές ανάγκες του συστήματος να είναι δυνατόν να προκαθορισθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του τελικού χρήστη.

 Θέλοντας να επιχειρηθεί μία πρώτη εκτίμηση, στα ορατά σήμερα εκτιμώμενα αποτελέσματα από την τυχόν ανάπτυξη του υπεσυστήματος ‘ΕΝΥΗΑ’ συγκαταλέγονται η   παροχή στον ανώτατο διαχειριστή ή διοικητή δυνατότητας ελέγχου και διαχείρισης, σε πραγματικό χρόνο, μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας και κατάλληλης προσαρμογής (adaptation) όλων των ηλεκτρονικών αισθητήρων μάχης και επιτήρησης που διατίθενται για την υποστήριξη της επιχειρησιακής σχεδίασης κάθε μορφής δράσης και την εφαρμογή των διαδικασιών εισόδου – καταγραφής – αξιολόγησης και επαναξιολόγησης των πληροφοριών που θα τον βοηθήσουν σε ελάχιστο χρόνο να αποφασίσει ορθά περί της αποτελεσματικής διεξαγωγής των κάθε μορφής επιχειρήσεων, με τη βοήθεια προηγμένων ηλεκτρονικών  εργαλείων γραφικής απεικόνισης με τα οποία, μεταξύ των άλλων,  είναι δυνατή η σε πραγματικό χρόνο και σε πολλαπλά επίπεδα αναπαράσταση : 

 

 

 

Εικόνα 3  Οι εφευρέσεις (πολυαισθητηριακά οπλικά και μη συστήματα πραγματικού χρόνου ) και οι επιχειρησιακοί τομείς που καλύπτουν

 

H διάταξη και κατάσταση των ηλεκτρονικών αισθητήρων μάχης των ηλεκτρονικών ναρκοπεδίων του (κυλιόμενες νάρκες (ΚΝ), νάρκες κατά ιπτάμενων μέσων (ΝΙΜ) και αλεξιπτωτιστών, αμφίβιες νάρκες (ΑΝ) στρωμένες στην ξηρά η ποντισμένες στο ύδωρ, ηλεκτρονικά συστήματα καταστροφής(ΗΣΚ), ηλεκτρονικές συστήματα αναβάθμισης ναρκών(ΣΑΝ) κλπ ) σε πραγματικό χρόνο.

 

Η σε πραγματικό χρόνο κατάσταση (ποιος, που, πόσοι με ποιο μέσο  και πότε διέρχεται )από τα σημεία επιτήρησης διόδων (ΣΕ) των ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών επιτήρησης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και μέσα στην εχθρική περιοχή. 

 

H διάταξη των δυνάμεων, ιδικών του, εχθρικών, συμμαχικών και τυχόν ουδέτερων. 

 

Οι ετοιμότητες και δυνατότητες των ειδικών και κοινών μονάδων που αυτός διαθέτει.

 

Η κατάσταση εχθρικών και ουδέτερων δυνάμεων καθώς και οι δυνατότητές τους.

 

Οι διάφορες δυνατότητες και διαδικασίες πρόβλεψης, στοχοποίησης, έγκαιρης προειδοποίησης, συνεχών εκτιμήσεων αλλά και προσομοίωσης.

 

 

Εικόνα  4  Οι ευρεσιτεχνίες - αισθητήρες μάχης του ΕΝΥΗΑ,  εντεταγμένες σε ένα  

                  σύγχρονο στρατιωτικό επικοινωνιακό και υπολογιστικό περιβάλλον

 

 

Η κατάσταση, σε πραγματικό χρόνο, των σημείων εισόδου και ελέγχου (ΕΕΥ) αλλά και όλων των ιδιαίτερων εκείνων σημείων επιτήρησης από τρομοκρατικές ενέργειες(Δ) (Aεροδρόμια, Μετρό, Λιμένες, Σιδηροδρομικοί σταθμοί, Διυλιστήρια, Τούνελ, Τράπεζες, Εμπορικά κέντρα, Γήπεδα, Συνεδριακοί χώροι, Κυβερνητικά κτίρια, Ελεγχόμενοι συνεδριακοί χώροι, συνοριακά φυλάκια ή όπου αλλού υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων).

Η ηλεκτρονική διαχείριση πολιτών (civil Administration)  αλλά και η προστασία των πολιτών (civil protection) σε έκτακτα φαινόμενα καιρικά η μη ή και ακραίες καταστάσεις καθώς και οι επιχειρήσεις διάσωσης.

 

Πλέον των παραπάνω η εφαρμογή ενός υπερσυστήματος όπως το ΕΝΗΥΑ θα βοηθήσει να επιτευχθούν:

- Η αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης των υπαρχόντων αισθητήρων μάχης και μη μάχης,  με αποτέλεσμα την αύξηση της μαχητικής ισχύος των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.

- Η απόκτηση τεχνογνωσίας και η δυνατότητα εξέλιξής ή μετάλλαξης του υπερσυστήματος και των επί μέρους τμημάτων που το απαρτίζουν.

- Η ισχυροποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα τον μικροηλεκτρονικών συστημάτων.

Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι το υπερπλέγμα ηλεκτρονικών αισθητήρων μάχης και μη μάχης (ΕΝΥΗΑ) διασυνδεδεμένο με τα λοιπά συστήματα επικοινωνιών και με την παροχή εικόνας και δυνατότητας ανάδρασης σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα διοικήσεως και ελέγχου, θα αποτελεί ένα πολύ εξελιγμένο (χρησιμοποιεί τόσο σύγχρονη

μικροηλεκτρονική τεχνολογία , όσο και προιόντα μη συμβατικών μεθόδων έρευνας) αναδραστικό μηχανισμό ελέγχου και διοίκησης των αισθητήρων μάχης και μη μάχης όμοιος του οποίου δεν αναφέρεται προς το παρόν σε κανένα στρατό παγκόσμια.

 

Εικόνα 5: Τυπικό Τακτικό Φέρoν 3 ναρκοσειρές με 2 ναρκολωρίδες ναρκοπέδιο με μέθοδο διάστρωσης που χρονολογείται από τον Β’ ΠΠ

 

Παράλληλα, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τυχόν ευόδωση της κοινής προσπάθειας για την ανάπτυξη ενός τέτοιου υπερσυστήματος στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πιθανόν να επιφέρει αλλαγές ως προς το λειτουργικό επιχειρησιακό καθεστώς χρησιμοποίησης των επίγειων δυνάμεων της  Ελληνικό Στρατό (δηλαδή τον τρόπο προσαρμογής τους, την εκπαίδευση του προσωπικού και την εν γένει επιχειρησιακή τους λειτουργία)Μεταξύ των  ιδιαιτεροτήτων της ιδέας που επιχειρείται να εισαχθεί είναι και η πλήρης αλλαγή των επιχειρησιακών χαρακτηριστικών της συμπεριφοράς των τακτικών ναρκοπεδίων, τα οποία μετατρέπονται πλέον σε ηλεκτρονικά ελεγχόμενα με δυνατότητα απόμακρου ελέγχου και αναγνώρισης του είδους και τύπου του στόχου.  Αναμφίβολα θα υπάρξει αλλαγή στην τακτική χρήση των ναρκοπεδίων καθότι οι  υπάρχουσες νάρκες από απλά μηχανικά λειτουργούσες μετατρέπονται σε σύγχρονες νάρκες ηλεκτρονικά ενεργοποιούμενες πλήρους πλάτους εκμετάλλευσης.

 

Εικόνα 6: Διαστρωμάτωση  παλαιάς τεχνολογίας ναρκών που έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρονικές έξυπνες νάρκες σε ευθεία γραμμή (προτεινόμενη κατάσταση)

Αυτή είναι η αρχή λειτουργίας που εφαρμόζεται στις Α/Τ νάρκες νέας γενιάς, κατά την οποία οι νάρκες πλέον διαστρώνονται σε ευθεία γραμμή καθότι δεν θα απαιτούνται πλέον 6 σειρές ναρκών (Εικόνα 5 και  8)  για να έχουμε επιτυχή προσβολή του άρματος (Εικόνα 6 και 9), που δεν συνεπάγεται απαραίτητα την καταστροφή του, αλλά την  απλή ακινητοποίησή του. 

Ήδη, όπως προαναφέρθηκε, από το 1997 ο στρατός των ΗΠΑ είχε καθορίσει από την σχετική ιστοσελίδα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ την χρησιμοποίηση  τόσο ηλεκτρονικών ναρκών με χρήση αισθητήρων όσο και την χρήση ανεξάρτητων αισθητήρων στα όρια των ναρκοπεδίων (εικόνα 7).  

 

Εικόνα 7: Η διακήρυξη των ΗΠΑ για την χρησιμοποίηση  ηλεκτρονικών ναρκών με χρήση αισθητήρων (ΙΝΤΕΡΝΕΤ , 1997)

 

Τα οφέλη που αναμένονται να προκύψουν για τις Ελληνικές  Ένοπλες Δυνάμεις από την υλοποίηση του Προγράμματος ΕΝΗΥΑ, είναι κυρίως Επιχειρησιακά, Εθνικά αλλά και Οικονομικά. Με την εφαρμογή του προγράμματος ΕΝΗΥΑ θα μπορέσουν να εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα τα οποία θα προσδώσουν σημαντική βοήθεια στην βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ΕΕΔ. Μερικά σημαντικότατα επιχειρησιακά θέματα τα οποία θα προβληθούν από την υλοποίηση του Έργου είναι:

- Η αποτελεσματικότητα των πάσης φύσεως προτεινομένων   ναρκών όσον αφορά στην καταστροφικότητά τους επί των στόχων – απειλών, που σε γενικές γραμμές είναι ίδιοι ή έχουν την ίδια ή παρόμοια επιχειρησιακή συμπεριφορά με τα εν χρήσει μέσα  του Ελληνικού Στρατού.

- Η απόκτηση εμπειρίας και γνώσης για τον περαιτέρω σχεδιασμό όσον αφορά στους ηλεκτρονικούς αισθητήρες μάχης και μη μάχης και στην απαραίτητη υποστήριξη αυτών σε βάθος χρόνου με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος.

Εικόνα 8:  Τυπικό ‘σύγχρονο’ ναρκοπέδιο με 6  σειρές ναρκών

- Πέρα από την οποιαδήποτε ποσοτικοποίηση των παραμέτρων, η ίδια η κατανόηση του μηχανισμού καταστροφής των στόχων, θα συμβάλει σημαντικά στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, ειδικότερα στις περιπτώσεις αναβάθμισης παλαιού υλικού ναρκοπολέμου.

   Εικόνα 9:  Προτεινόμενο  ναρκοπέδιο με 1 σειρά ναρκών που διαθέτει μεν παλαιάς τεχνολογίας νάρκες που όμως έχουν μετατραπεί σε ‘έξυπνες’,  ηλεκτρονικά λειτουργούσες. 

- Θα εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα όσον αφορά στον σχετικό περιορισμό του υλικού ή και την απόσυρσή του γεγονός το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποφυγή άσκοπων εργασιών συντήρησης και εκπαίδευσης.  

 

 

 

 

Οι μη επανδρωμένες συσκευές που περιγράφηκαν παραπάνω, σε τελική ανάλυση θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κάλλιστα και σαν συστήματα εφελκυσμού μαζικών δυνάμεων του εχθρού σε χώρους στην ξηρά , τον αέρα , τη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα και το διάστημα, με σκοπό την καταστροφή τους. Τακτικές πανάρχαιες που ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποίησε απόλυτα επιτυχώς, κατά κόρον στο παρελθόν.

Αλλά και που αλλού δεν χρησιμοποιήθηκε ο εφελκυσμός του αντιπάλου σε δυσμενή για αυτόν τόπο (μάχη της Σαλαμίνας, μάχη του Μαραθώνα κλπ) και χρόνο ;   Βέβαια αυτές οι τακτικές κινήσεις και προηγμένες τεχνολογίες για να εφαρμοσθούν απαιτούν Έλληνες με προηγμένη σκέψη, γνώση της πραγματικής ιστορίας των Ελλήνων, του τεράστιου φορτίου ευθύνης που κουβαλούν,  γνώσης ασύμβατων μεθόδων διεξαγωγής ψυχολογικών επιχειρήσεων, και πολλά άλλα στα οποία καλλίτερα θα ήταν να μη αναφερθούμε... Προ παντός όμως απαιτούν ανιδιοτέλεια, τόλμη και καθαρή σκέψη απαλλαγμένη από κάθε  λογής σημερινό σκοτεινό πειρασμό.  Βλέπεται τα όπλα και οι τακτικές αυτές δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στα παντός λογής ’συμμαχικά’ στρατιωτικά τεχνικά εγχειρίδια που πλασάρονται απλόχερα, όπως και τα αντίστοιχα προσπέκτους των εταιρειών πώλησης στρατιωτικού υλικού.  Ίσως για αυτό το λόγο αρνούμεθα στον τόπο μου να κατανοήσουμε την εφευρετικότητα και νοημοσύνη του ίδιου μας του νου. Άλλοι ψάχνουν το DNA των Ελλήνων και τα ευαίσθητα χαρακτηριστικά του (αλήθεια τι γίνεται με τη σχετική έρευνα κάποιου καλού φίλου στον Δημόκριτο επί του θέματος ; Βρήκαν γιατί συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του γονότυπου των άλλων ανθρώπων δεν υπάρχει στο γονότυπο των Ελλήνων ; ) και άλλοι ψάχνουν στην Ελληνική διάλεκτο (Μουσαίος , Ίβυκος κλπ). Εκεί τίποτα δεν υπάρχει για να βρουν. ΄Αλλωστε αναφέρθηκε από το Μέγα Αυτογνώστη του έσω πνεύματός του,  Σωκράτη (τα ΕΣΩ  ΚΡΑΤΩ) προ αιώνων. ‘Εν ΟΙΔΑ ότι ουδέν οίδα’ είχε τότε πει. Δεν είπε ‘έν έγνωσα ότι ουδέν έγνωσα’. Η παραπέρα ανάλυση θα οδηγούσε κάποιους από τους επίγειους ανθρωποσκώληκες σε θύρες που δεν πρέπει να διαβούν και ως εκ τούτου εδώ περατώνεται αυτή η ανάλυση. Οι έχοντες γνώση και επίγνωση θα αντι-ληφθούν τα δέοντα. Δια τους έτερους υπάρχει η ανάμνηση της πτώσης του ανθρώπου από τον πνευματικό κόσμο στην ύλη, η νέα εποχή της παράβασης της βρ-ώσης του ιερού ξύλου (Hollywood) και τα παραμύθια που μας σερβίρουν. Αυτοί φοβούνται και αναμένουν τους άνδρες του δία και τους μετεωρίτες που τους απειλούν.  Λες και ο Θεός θα έφτιαχνε το τελειότερο δημιούργημά του για να το αφανίσει κτυπώντας το με μια πέτρα … (Προσωπικά δε με εντυπωσίασε το ότι ακόμη και αυτό έχει προβληθεί από τους αθεόφοβους εργάτες του  ‘ιερού ξύλου’ στην ταινία ‘οι άνδρες με τα μαύρα’ ).

 

 Ένας φίλος έφυγε πριν δύο μήνες για τις εγκαταστάσεις της ΝASA.  Φέρεται ως ο εφευρέτης της ‘ηλεκτρονικής θεωρίας του χάους’.  Στην Ελλάδα φτωχοζούσε κάνοντας περιοδικά και περιστασιακά μαθήματα σε μικροιδρύματα για να επιβιώσει… Ο γνωστός ‘πνευματικός’ νταβατζής του περίμενε την κατάλληλη ώρα για να τον ‘προσεγγίσει’. Όταν έφθασε το πλήρωμα του χρόνου  φρόντισε να του προσφέρει ένα παχυλό συμβόλαιο της τάξης των 1.500.000 δολαρίων για να μεταφέρει την τεχνολογία του στη χώρα των νεοατλάντων. ‘Κύριε’ καθηγητά μου από τα παλιά, ξέρω καλά το έργο και το ρόλο σου στον τόπο αυτό και τις υπηρεσίες που προσφέρεις στην ΄πόρνη Βαβυλώνα’,  όπως άλλωστε και κάποιοι άλλοι Έλληνες... Μη ξύνεις πολλές πληγές, γιατί από κάποια θα αιμορραγήσεις.  Προ οκταετίας είχα ένα φίλο, στρατιώτη τότε, Μακεδόνα την καταγωγή.  Μεγάλος νους, αστραφτερός και οξύς ταυτόχρονα.  Ένα απόγευμα του Ιουλίου του 1998 με κάλεσε στο εργαστήριο που εργαζόταν, σε κάποιο γνωστό ΑΕΙ κάπου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί είδα με τα μάτια μου το πρώτο κανόνι ήχου. Ικανό να γκρεμίσει τοίχους και να διατρήσει χάλυβα. Κοίταζα εκστασιασμένος για πολλά λεπτά το μακρύ εκείνο περίεργο κατασκεύασμα ..  Κάποια στιγμή μετά έμαθα ότι έφυγε για τον ειδικό λόχο κάπου στη Γαλλία για να εργασθεί πάνω σε ανάπτυξη σχετικών όπλων.. Πριν λίγο καιρό σε κάποια Ελληνική στρατιωτική επιθεώρηση κυκλοφόρησε άρμα μάχης που έφερε κανόνι ήχο σαν κύριο όπλο του στον πύργο του..  Κάπως έτσι γίνεται η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα σε τρίτους. 

Εικόνα  10  Η γενική ιδέα ενός σύγχρονου ενοποιημένου υπερσυστήματος σταθερών ή κινητών κέντρων ελέγχου - οπλικών συστημάτων – αισθητήρων – επικοινωνιών και συστημάτων ασφαλείας που διαλειτουργούν και αναδρούν συνεχώς σε πραγματικό χρόνο.

 

Η Ελλάδα λειτουργεί εδώ και χρόνια σαν ένα ‘θερμοκήπιο’ τεχνολογικών νοών  από τους οποίους προκύπτει γνώση απαραίτητη για την υπεροπλία άλλων.. ίσως και να είναι αυτός ο λόγος που δεν μας έχουν ακόμη εξαλείψει από τον πλανήτη.  Ίσως να έχει σχέση και με τις ‘πολιτικές’ των εκάστοτε Ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα ‘παιδεία’.  Τη σταθερή πορεία προς το αλλοπρόσαλλο , το παρά-λογο , το ακατανόητο, το αδιέξοδο.  Σκεφθείτε ... Προβληματισθείτε … Συγκρίνετε … Επειδή στην Ελλάδα που γέννησε τόσα φωτεινά πνεύματα, και κάποιοι προσπαθούν να μας δια-σκεδάσουν και γαλουχήσουν με τα ‘θέατρα σκιών’ και τον συμπαθή κατά τα άλλα χαρακτήρα του καραγκιόζη, μάλλον τίποτα από όλα όσα ανα-γνώσατε δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.  Ας περάσει λοιπόν κάποιο πνευματικό μήνυμα, απλά και μόνο σαν δια-πίστωση για μια ακόμη φορά της αιτίας διαφοροποίησης του ΈΛ-ληνα – πνεύμα από τον ΚΑΙΝ – ύλη, την μη κατανοητή για την συντριπτική πλειονότητα του πλανήτη ειδοποιό διαφορά.. Αν αναστρέψουν τα ιδεογράμματα της ΚΑΙΝ ίσως δουν τον τρόπο… Αλλά το να μάθει να ΝΙΚΑ κανείς ίσως τον οδηγήσει να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό… Και δεν αναφέρομαι βέβαια στο υλικό – υπαρκτό τμήμα του εαυτού του. Το να μάθει κανείς να περπατά με το κεφάλι ίσως για κάποιους να είναι απλό και πραγματοποιήσιμο. Η αντιστροφή της πνευματικής τους ροπής όμως είναι απίστευτα δύσκολη, όχι όμως αδύνατη. Όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε τον ΑΒ-ΕΛ (Νού ή Αδάμ ή Κάδμο ή άρρεν ή άρσεν ή άνδρα) και τον ΚΑ-ΙΝ (ψυχή ή Εύα ή θήλυ ή γυνή) μέσα μας. Το θέμα είναι πως θα καθαρίσουμε αυτά τα δύο πνευματικά αντίρροπα στοιχεία (γιν και γιάν κατά τους ‘ανατολικούς’) απομονώνοντας το ΕΛ από το ΑΒΕΛ και το ΙΝ από το ΚΑΙΝ και να επανενώσουμε το ΕΛΙΝ, εκδιώκοντας το ΚΑΑΒ.  Μη μας ξενίζει η γραφή του ΕΛΙΝ και όχι ΕΛΛΗΝ διότι η αναφορά αφορά το φυσικό – υλικό (κραδασμικό) πρώτο, εμφαίνον, επίπεδο της Ελληνικής συμπαντικής νοηματικής ιδεογραματικής και όχι το δεύτερο (ιδεογραμματικό – νοηματικό) επίπεδο.  Τέτοιες προσεγγίσεις - δευτέρου επιπέδου - η ανθρωπότητα δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποδεχθεί. Πόσο μάλλον να αποδεχθεί τα υπόλοιπα 5 επίπεδά της (οι ‘7 γλώσσες του Κυρίου’… ).  Όσον αφορά το άλλο στοιχείο, το οποίο αφορά την ύλη, το ΚΑΑΒ(α) δεν γνωρίζω αν αποτελεί σύν-πτωση το ότι η ονομασία κραδασμικά φαίνεται να ταιριάζει με το όνομα του γνωστού μαύρου λίθου τον οποίο οι μουσουλμάνοι στην Μέκκα λατρεύουν ως θεόσταλτο. 

 

 

Εικόνα  11  Aλλη μία  γενική  άποψη του ΕΝοποιημένου Υπερσυστήματος Ηλεκτρονικών

                     Αισθητήρων μάχης και μη μάχης σε ανάδραση με κέντρα επιχειρήσεων.

 

Όλοι αυτοί που πολεμούν αυτόν τον Ιερό τόπο καλό θα ήταν να διαβάσουν τα έργα και το βίο του Έλληνα ήρωα Λόρδου Βύρωνα, να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το ακατανόητο και μοναδικό  για τα παγκόσμια χρονικά, ρεύμα του ενεργού φιλελληνισμού και την αφύπνιση - έγερση του Έλληνα – πνεύμα στα 1821  και ίσως κατα-λάβουν.

 Πώς να λάβεις όμως όταν δεν ζητάς ; Πώς να περάσει η συν-παντική γνώση όταν κρατάς τις θύρες κλειστές ; Σαν καλός, μη κρυψίνους, μέσος Έλληνας θα έλεγα απλά ότι η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ είναι ΑΛΗΘΕΙΑ και η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ.  Και αυτό το τελευταίο αν ενεργοποιηθεί είναι ένα υπερόπλο που όμοιό του ο θεός δεν έχει δημιουργήσει στο σύν-παν.  Κλείνοντας αυτές τις γραμμές εύχομαι στον καθένα μας να προσπαθήσει να σπάσει (ΕΛΛΗΝΙΚΟ :  κλάω – κλώ , ο θραύων αποκαλείται και ΚΛΕΑΣ - ΚΛΗΣ) τον πνευματικό δεσμό ΑΒΕΛ – ΚΑΙΝ και να σηκώσει (ΕΛΛΗΝΙΚΟ : άρω , αόριστος ΗΡΑ ) στο ΕΛ το ΙΝ , όπως όχι και τόσο ‘μυθικός’ ήρωας ΗΡΑ -ΚΛΗΣ φαίνεται να έκανε πολλές χιλιετίες πριν από μας τους έξυπνους και σοφούς… Άλλωστε αυτός που πρώτος έχει μιλήσει λεπτομερώς και διεξοδικά για την πνευματική επανένωση του ανθρώπου ήταν ένας ΈΛΛΗΝΑΣ, ένας Αθηναίος πρόγονός μας, ο Διονύσιος ο Αρειοπαγίτης.

Ας ενεργοποιήσουμε επί τέλους το συν-θετικό πνεύμα με το οποίο ο Έλλην μεγαλούργησε και φιλοσόφησε βαθιά και ας ξεχάσουμε την δήθεν Καρτεσιανή αφαιρετική λογική που στην ουσία προωθείται έντεχνα από κάποια σκοτεινά ιερατεία (‘Μυστικές εταιρείες’,  εκδόσεις Αρχέτυπο). 

 

 

 

Βιβλιογραφία και σχετικές αναφορές

 

Στρωματιάς Ε. Ευστάθιος περιοδικό ‘‘Mυστική Τεχνολογία και Χαμένη Επιστήμη’’, ειδική έκδοση 2007, εκδόσεις ‘Άγνωστο’, τεύχος 2 , Ιανουάριος 2007

 Στρωματιάς Ε. Ευστάθιος ‘‘Ελληνικά όπλα και Ελληνικές εφευρέσεις που δεν βρήκαν αποδοχή στην Ελλάδα και κατέληξαν στο εξωτερικό’’ περιοδικό STRANGE τεύχος 88, Μάιος 2006

 Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Σύστημα   εκτροπής  ηλεκτρομαγνητικών   και   λοιπών  ακτινοβολιών» Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας με αριθμό καταχώρησης 2040100475, Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), 8-12-2004

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Μη επανδρωμένοι αυτοκατευθυνόμενοι επί στόχου φορείς μεταφοράς εκρηκτικών υλών και λοιπών οπλών με δυνατότητες υποβρύχιας πλεύσης» Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας με αριθμό καταχώρησης 20060100001, ΟΒΙ, 2-1-2006.

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Φορητή συσκευή ενεργοποίησης αντιαρματικών ναρκών με ηλεκτρονικά μέσα» Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας με αριθμό καταχώρησης  1004442 , 18-3-2003 ΟΒΙ  

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, ‘Φορητό, πολυμορφικό, ηλεκτρονικό, σύστημα καταστροφής κινουμένων επίγειων στόχων » (αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 1004848,   7-4-2004 ΟΒΙ)  

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Ηλεκτρονική συσκευή επιτήρησης εδάφους και ενεργοποίησης οπλικών συστημάτων»  (αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 1004706,   10-3-2004 ΟΒΙ)  

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Πολυμορφικό, σύστημα ασφαλείας ηλεκτρονικών υπολογιστών» (αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 20040100421,   27-10-2004 ΟΒΙ)  

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών υλών από μέσες

 αποστάσεις και βάθη»  (αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 2040100482,   16-12-2004 ΟΒΙ)  

 

 Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Σύστημα υλοποίησης πολυεπίπεδης ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών»  (αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 2040100488,   21-12-2004 ΟΒΙ)  

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Επίγειο, φορητό σύστημα, εντοπισμού και καταστροφής πολύ χαμηλά ιπτάμενων Ελικοπτέρων, Αεροσκαφών, Χόβερκραφτ και λοιπών μέσων»  (αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 20050100163,   31-3-2005 ΟΒΙ)  

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Αμφίβιο σύστημα ταχείας ανάπτυξης κατά αποβατικών και  αεραποβατικών   Επιχειρήσεων»  (αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 20050100185,   11-4-2005 ΟΒΙ)  

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Μετατροπή ναρκών παλαιάς τεχνολογίας σε σύγχρονες ηλεκτρονικά ενεργοποιούμενες, πλήρους πλάτους εκμετάλλευσης» (αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 20050100074,   17-2-2005 ΟΒΙ)  

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Κυλιόμενα συστήματα ταχείας ανάπτυξης κατά αποβατικών επιχειρήσεων και  άμυνας επί τοποθεσίας» (αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 20050100298,   15-6-2005 ΟΒΙ)  

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Mέθοδος και σύστημα μακροσκοπικής περιμετρικής ακτίνας σάρωσης που  εντοπίζει έως έξι διαφορετικές διακριτές υλικές δομές» (αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 1005224,   7-11-2005 ΟΒΙ)  

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Mέθοδος και σύστημα μακροσκοπικής περιμετρικής ακτίνας σάρωσης που  εντοπίζει άπειρο αριθμό διαφορετικών διακριτών υλικών δομών» (αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 20060100352,   16-6-2006 ΟΒΙ)  

 

Στρωματιάς Ε. Κων/νος, «Μέθοδος και συστήματα σημειακού προσδιορισμού υλικών δομών από μεγάλες αποστάσεις με σύγχρονη ψηφιακή καταγραφή τους  σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS)»(αρ.Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 20070100067,5-2-2007 ΟΒΙ)